Dampend drugsafval bezorgt vier agenten een nachtje ziekenhuis

Dampend drugsafval bezorgt vier agenten een nachtje ziekenhuis

De Wijk – In een bosperceel aan de Heerenweg in De Wijk, bij Meppel, zijn zaterdag tientallen vaten met chemische stoffen gedumpt. De politie wist zondag te melden dat het vermoedelijk om drugsafval gaat.

”Er is brand in een bestelbus!” Met die gedachten spoedde diverse agenten zich afgelopen zaterdag naar het bosgebied aan de Heerenweg bij Ijhorst. Aangekomen blijkt er van brand geen sprake. Oké er staat een bestelbusje en er komt rook uit, maar die rook blijkt afkomstig uit tientallen vaten met stoffen die waarschijnlijk worden gebruikt bij de fabricage van chemische drugs. Er ontsnapt een witte dam uit de vaten en die blijkt niet geheel ongevaarlijk: een agent vertelt hoe zijn motorlaarzen plots begonnen te roken toen hij in de buurt van de stof kwam.

,,De eerste agenten die ter plaatse kwamen zagen alleen rook uit het busje komen. De collega’s die de agent waarvan de schoenzolen begonnen te roken wilden helpen, kregen ook klachten zonder in de buurt te komen van het busje”, zegt Johan Ekkel, teamchef van de Politie IJsselland Noord tegen De Stentor.

Ziekenhuis

Door de hulpdiensten wordt groot opgeschaald. Ze schalen op naar GRIP 1 en meerdere ambulances komen uit voorzorg ter plaatse. Uiteindelijk moeten zeven agenten, vijf uit Overijssel en twee uit Drenthe, zich melden in het ziekenhuis. Vier van hen moesten ter observatie een nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

Teamchef Johan Ekkel vertelt dat er richtlijnen zijn om hiermee om te gaan, maar dat hij nog met veel vragen zit. ”Hoe is het mogelijk dat zij zo massaal in aanraking daarmee zijn gekomen? Hier moeten we van leren.”

De agenten hebben in de loop van zondagochtend, na diverse onderzoeken, het ziekenhuis kunnen verlaten. De meesten van hen zijn maandag weer gezond aan hun werk begonnen.

Burgernet

Wie er verantwoordelijk is voor de dumping is niet bekend. Al vrij snel na de ontdekking van de stof is er een burgernet bericht uitgegeven om uit te kijken naar twee personen, zij zijn echter nog niet aangetroffen.

Omstanders vertellen hoe zij het verdacht vonden dat twee mannen om een trekker vroegen die hun busje, wat was vastgelopen, weg kon slepen. Hierop hebben zij 112 gebeld, een goede zet zo bleek later.