Politie start graafwerkzaamheden naar Willeke Dost

Politie start graafwerkzaamheden naar Willeke Dost

Koekange – De politie is maandagochtend op een perceel langs de Koekanger Dwarsdijk in het Drentse Koekange gestart met graafwerkzaamheden naar de, in 1992, vermiste Willeke Dost.

Willeke Dost verdween in januari 1992. Vanwege haar verdwijning heeft de politie meerdere malen zoek- en graafacties gehouden. Zo werd in 2010 op hetzelfde perceel, maar op een andere plaats uitgebreid gezocht. Daar werden destijds geen aanwijzingen gevonden. De grond waar nu gegraven gaat worden ligt daarbij in de buurt. Destijds was er geen aanleiding om te zoeken op de plek waar maandag wordt gegraven. In 2013 is de verdwijning van Willeke Dost in handen gekomen van het coldcaseteam.

Burgerinitiatief

De afgelopen dagen en weken is er wederom de nodige aandacht geweest voor de vermissing als gevolg van een burgerinitiatief. Burgers die zelf onderzoek deden naar de vermissing wilden zelf gaan graven, als de politie niets zou gaan doen.

Als gevolg van deze aandacht is er door het coldcaseteam opnieuw naar de beschikbare informatie gekeken en is er opnieuw met een aantal getuigen gesproken. Deze herbeoordeling én de verwachtingen van de buitenwereld, hebben na overleg tussen Openbaar Ministerie en politie ertoe geleid dat de politie gaat graven.

Samenwerking

Bij de voorbereiding van de zoekactie heeft de politie intensief contact met het Openbaar Ministerie, gemeente De Wolden en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De politie vindt het ook van belang om in contact te blijven met de twee initiatiefnemers. Bij het krijgen van duidelijkheid in politieonderzoeken, is de rol van burgerparticipatie steeds belangrijker. Daarbij is een vertrouwensband essentieel.

De politie hecht er veel waarde aan om de actie op een gedegen manier uit te kunnen voeren. Om die reden is de nodige expertise aanwezig om mee te kijken tijdens het graafproces. Het stuk grond waar de politie zich op richt mag al enkele dagen niet meer betreden worden. Er is cameratoezicht gerealiseerd om zicht te houden op het terrein.

Nabestaanden

De aandacht voor de verdwijning van Willeke Dost zorgt in de directe omgeving van Koekange en bij de nabestaanden voor veel emoties. Het Openbaar Ministerie en de politie hebben zoveel mogelijk oog voor de emotionele kant die met de graafactie gepaard gaat. Om die reden is de politie in gesprek met de nabestaanden.