ABWC finale 112-baan Leeuwarden 2018

Leeuwarden – Op een stuk terrein langs de Marshallweg in Leeuwarden was het zaterdag een komen en gaan van brandweervoertuigen uit heel Nederland. Op het terrein werd de finale gespeeld van de landelijke ABWC toetsen, in de volksmond ook wel brandweerwedstrijden genoemd.

Een bijzonder en uitdagend scenario stond de totaal negen ploegen te wachten. Een trein van Arriva was onderweg naar het spoordok toen het tegen een luchtballon aanreed. De luchtballon was bezig met een noodlanding op het braakliggende terrein. Deze poging ging echter niet zoals gewenst en de piloot belandde vlak boven het spoor.

In een poging weer hoogte te maken, loosde de onfortuinlijke piloot enkele gasflessen. De poging mocht echter niet meer baten en de aankomende trein kwam in botsing met de laagvliegende luchtballon. De mand werd deels overreden en de piloot lag buiten bewustzijn in zijn mand. De machinist van de trein verstarde compleet in zijn cabine en dan liepen er ook nog eens twee schoonmakers in de trein.

Bezemsteel

Voor één van deze schoonmakers liep het avontuur pijnlijk af; hij kreeg een bezemsteel door zijn buik heen. De man hield het niet van de pijn, maar kon bijna niet worden verplaatst door het formaat van de bezemsteel en opnieuw de pijn. Doelstelling was dat de brandweerploegen de bezemsteel zo kort mogelijk maakten, om het slachtoffer vervolgens zo veilig mogelijk uit zijn benarde positie te helpen.

Een tweede schoonmaker had het niet zo slecht voor elkaar, met ‘slechts’ pijn aan zijn schouder. Hij zat echter achter zijn gespiesde collega en kon geen kant op.

Gasflessen

En die eerder afgeworpen gasflessen? Die lagen over het hele spoor verspreid, waaronder onder het treinstel. Dat vormde wellicht nog het gevaarlijkste punt. Deze moesten eerst veilig worden gesteld, voor er aan de slachtoffers kon worden gewerkt.

Winnaar

De ploeg uit Linschoten(utrecht)(had het uiteindelijk het beste gedaan en is de winnaar geworden van de 112-baan van 2018. De ploegen Ureterp en Marken volgden daarop. De zes andere ploegen mogen desondanks niet klagen, met een hun prestaties van het afgelopen jaar.


Tjalleberd (voorspelen)


Workum (voorspelen)


Ureterp (#2)


Beilen (#5)

 


IJsselmuiden (#4)


Marken-2 (#3)

 


Borne (#6)


Neerijnen West-3 (#9)


Valkenburg (7)


Linschoten-2 (#1)


Roggel (8)