Brandweer Putten wint spectaculaire brandweerwedstrijden in Beilen

Brandweer Putten wint spectaculaire brandweerwedstrijden in Beilen

Beilen – Afgelopen zaterdag werden er in Beilen brandweerwedstrijden gehouden. In uitgaansgelegenheid ‘afslag 30’ was brand uitgebroken, met alle gevolgen van dien. Taak voor de brandweerkorpsen om het incident zo goed en snel mogelijk af te ronden.

Aan de wedstrijd deden vijf van de aanvankelijk zeven ploegen mee. De wedstrijd was in de zogenaamde hoofdklasse, dus werd er een middel-incident nagespeeld. In dit geval ondersteunde het organiserende korps, Beilen, in samenwerking met Westerbork de spelende ploeg.

Scenario

De brandweerkorpsen werden opgeroepen voor een ‘brand bijeenkomstgebouw’. Omdat er nog mensen in het pand aanwezig zouden zijn werd er opgeschaald naar ‘middelbrand’, waarop een tweede tankautospuit (in dit geval de spelende ploeg) werd opgeroepen. Ook twee waterwagens van de posten Beilen en Westerbork kwamen ter plaatse om de ploegen van water te voorzien.

Bij aankomst werd de spelende ploeg opgevangen door een medewerker van het bedrijf. Die kon de brandweermannen en -vrouwen vertellen wat er brandde en hoe het pand er van binnen uit zag. Een frituurbrand was de oorzaak van de brand, die al flink was doorgeslagen in andere delen van het gebouw. Omdat er net een kinderdisco aan de gang was, waren er veel kinderen in het gebouw aanwezig. Door de chaos was één persoon onder een ingestort podium terecht gekomen met zijn been. Een medewerkster had flinke brandwonden aan haar arm.

Het was voor de brandweerkorpsen dus zaak om de mensen uit het brandende pand te halen, de brand te blussen en het beknelde slachtoffer te bevrijden; in die volgorde. Omdat het om een groot gebouw ging had niet elke ploeg genoeg slanglengte. Er kon gebruik worden gemaakt van de slangen van post Beilen of er moest zogenaamde middeldruk worden aangelegd, om bij de brand te kunnen komen. Omdat brandweer Beilen met een reanimatie bezig was buiten het pand moest de spelende ploeg bijna alles zelf oplossen.

Omdat het om een middel-incident ging, moesten de ploegen ook hun eigen officier van dienst meenemen. Dit is de officier die de leiding heeft bij een groter incident.

Putten de beste ploeg

De hoofdklasse bij de vaardigheidstoetsen is te vergelijken met de Champions League in het voetbal. Brandweer Putten (Noord en Oost Gelderland) kwam met ruim 1700 punten als beste uit de test. Brandweer Zaltbommel (Gelderland Zuid) werd tweede. De derde plaats was voor brandweer Vinkeveen (Utrecht) en de vierde plaats voor brandweer Lienden (Gelderland Zuid). Vijfde werd brandweer Heerenveen (Friesland) met iets meer dan 1300 punten. Brandweer Woerden en Vianen (beiden Utrecht) hadden afgezegd voor de wedstrijd.

De individuele prijzen gingen naar:

Beste officier van dienst: Zaltbommel
Beste bevelvoerder: Zaltbommel
Beste nummer 111*: Vinkeveen
Beste nummer 112*: Putten
Beste nummer 113*: Vinkeveen
Beste nummer 114*: Putten
Beste chauffeur/pompbediende: Putten

* Dit zijn benamingen voor de aanvalsploeg en waterploeg. De nummers 111 en 112 zijn brandweermannen die bij de aanvalsploeg horen en de nummers 113 en 114 horen bij de waterploeg. Dit zijn alle vier ‘normale’ brandweermannen, ook wel manschappen genoemd.


Heerenveen


Putten


Lienden


Vinkeveen


Zaltbommel