Brandweerkorpsen strijden tegen elkaar in ‘t Harde

Brandweerkorpsen strijden tegen elkaar in ‘t Harde

‘t Harde – Afgelopen zaterdag werden er op het ASK ‘t Harde in Gelderland weer brandweerwedstrijden gehouden. Op het terrein van het ASK was een grote heidebrand uitgebroken. De Officier van Dienst van het ASK was onderweg naar deze melding maar raakte van de weg en moest door de wedstrijdploeg worden bevrijdt.

De tankautospuit van de wedstrijdploeg werd ingezet op de bevrijding van de OvD, terwijl de tweede opgeroepen OvD, deze was lid van de wedstrijdploeg, de coördinatie moest gaan doen over de twee incidenten. Voor de eerste Officier van Dienst is een traumahelikopter onderweg, op het moment dat de blusploeg de deur geopend heeft is deze zo goed als ter plaatse en hangt hij boven het incident.

Neergestort

Tijdens het overdragen van het slachtoffer aan de ambulancedienst ging er echter iets mis en stortte de helikopter neer op een gebouw iets verder op het terrein. Daarbij ontstond een felle brand, die tevens het gebouw deels in de brand liet vliegen. Hierbij vielen meerdere slachtoffers.

De bedoeling was dat de Officier van Dienst in een zogenoemde GRIP situatie terecht zou komen, daarbij moest er tussen het afhandelen van het incident door overleg worden gevoerd met de andere hulpdiensten. De blusploeg moest zich vervolgens volledig storten op de brand met als detail dat hier ”lagedrukslangen” voor gebruikt moesten worden. De brand was niet te blussen met enkel hogedrukslangen, tenzij er 50 minuten gepasseerd waren. Enkel de laatste en winnende ploeg, Beverwijk, koos ervoor om direct de aanval te doen met lagedrukslangen.

Uitslag

1. Beverwijk (Kennemerland)
2. De Rijp (Noord-Holland Noord)
3. Neerijnen West (Gelderland-Zuid)
4. Putten (Noord- en Oost Gelderland)
5. Enkhuizen (Noord-Holland Noord)
6. Leersum (Utrecht)
7. Dieren (Gelderland-Midden)


Beverwijk


De Rijp


Neerijnen West


Putten


Enkhuizen


Leersum


Dieren