Brandweerkorpsen strijden tegen elkaar in Veendam

Brandweerkorpsen strijden tegen elkaar in Veendam

Veendam – Zeventien brandweerploegen uit Groningen streden zaterdag tegen elkaar voor de eerste prijs op brandbestrijding en technische hulpverlening. De wedstrijd speelde zich af op de gemeentewerf aan de Industrieweg in Veendam.

Op de locatie waren twee wedstrijdbanen ingericht. Dit betroffen zowel een TAS HD (Tankautospuit Hoge Druk) als 112 Baan (Technische Hulpverlening). De deelnemers werden beoordeeld door vrijwilligers van het algemeen brandweer wedstrijd comité.

112 baan

Een gemeentemedewerker was bezig mijn enige werkzaamheden op de werf toen hij bekneld kwam te zitten onder een container. Terwijl de ploegen drukdoende waren met dat incident klonken er in de verte schoten van een jager. Een tweede gemeentewerker schrok dusdanig hiervan dat hij, buiten het zicht van de brandweerploegen, met zijn hand vast kwam te zitten in een vijzel. Ook dit slachtoffer moest uit zijn positie worden bevrijdt. 

TAS HD

In een werkplaats van de gemeente is door onbekende oorzaak brand ontstaan, deze is hierbij doorgeslagen naar de eerste verdieping. Een medewerker binnen trachtte de brand te blussen, maar kwam hierbij ten val toen ze het gebouw wilde verlaten. 

Het slachtoffer had voor de brandweerlieden een sleutelbos. Middels die sleutels konden er diverse deuren worden geopend naar ruimtes waar de brand woedde of waar zich een slachtoffer bevond. Op een bordes was een tweede persoon bezig met haar werk die zich niet bewust was van de brand. 

Een derde slachtoffer lag bewusteloos boven aan een trap dat toegang bood tot de ruimte waar de brand was doorgeslagen. Na het blussen van de brandhaarden en het redden van alle drie de slachtoffers was het scenario ten einde. 

Uitslag

TAS HD:

1. Appingedam
2. Uithuizen (2)
3. Zuidbroek
4. Wehe-Den Hoorn
5. Siddeburen
6. Stadskanaal
7. Woldendorp
8. Winschoten

112

1. Scheemda
2. Hoogezand
3. Winschoten (2)
4. Bierum
5. Leek
6. Commandovoering
7. Bedum
8. Bellingwolde
9. Delfzijl (2)
10. Hoogezand (2)