Molen De Rietvink mag niet meer draaien wegens overbelaste bouten

Molen De Rietvink mag niet meer draaien wegens overbelaste bouten

Nijetrijne – Op last van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn landelijk 48 molens met een zogenaamde deelbare molenroede stilgelegd. Het blijkt dat er iets mis is met de boutverbinding van deze roeden, waardoor niet met zekerheid is te zeggen of de wieken goed blijven zitten. Molen De Rietvink in natuurgebied de Rottige Meente is zo’n molen.

De molen uit het jaar 1855 is door de rijksdienst stilgelegd om te voorkomen dat de bouten los raken. Bij twee molens, in Schiedam en Hastrecht, is dat al gebeurd. Directeur Leo Endedijk van vereniging De Hollandsche Molen. Vertelt tegen de NOS dat ze er net op tijd bij waren. Twee van de 16 bouten zijn op de beide molens al los geschoten. De consequentie is dat de hele constructie los kan laten.
Uit nader onderzoek is gebleken dat de bouten niet zijn gemaakt voor de constante bewegingen van de wieken. Door de Rijksdienst worden momenteel de risico’s en oplossingen in kaart gebracht.

Voor molenaren kan het probleem flink geld gaan kosten als blijkt dat de constructie rijp is voor vervanging. Een nieuw gevlucht (wiekenkuis) zou volgens Endedijk zomaar 50.000 tot 75.000 euro kunnen kosten. Landelijk zijn er ruim 1200 molens, 48 hiervan zijn door de overheid stilgelegd om problemen te voorkomen. Volgens de lijst van de Rijksdienst staat er in bijna elke provincie wel één zo’n molen.

Rietvink

De Rietvink is in het jaar 1855 gebouwd alwaar hij tot 1964 de functie van poldermolen vervulde. Hierna heeft hij meerdere decennia dienst gedaan als vakantiewoning. Van 2009 tot 2010 is de molen flink gerestaureerd. Ook de omgeving is hierbij niet vergeten. De bomen en struiken in de directe nabijheid van de molen zouden anders de windvang belemmeren. Sinds juni 2010 is de poldermolen weer maalvaardig. De molen wordt ingezet ingeval van sterk waterbezwaar. Ook helpt de molen het gemaal mee in de herfst en winter om het water milieuvriendelijk uit de polder te malen.

Momenteel staat de molen te koop.